Novým generálním vikářem plzeňské diecéze bude P. Jakub Holík

10.06.2019 20:00
P. Krzysztofa Dędka ve funkci generálního vikáře Diecéze plzeňské vystřídá od 1. září 2019 P. Jakub Holík, farář baziliky sv. Prokopa v Třebíči.

"Otce Jakuba s radostí a vděčností vítám v naší diecézi. Moc se těším na spolupráci s ním. Věřím, že podobně jako s P. Krzysztofem budeme i s P. Jakubem tvořit vzájemně se podporující tandem obohacený o rozdílnost našich přístupů. Nesmírně si také vážím velkorysosti biskupa Vojtěcha, který mi uvolněním Jakuba nezištně vyšel vstříc. Moc mu za to děkuji."   Biskup Tomáš

P. Jakub Holík se představuje
Pocházím z Brna, kde jsem se narodil v roce 1971 a vyrůstal v rodině se 3 sourozenci. Od dětství jsem žil v prostředí křesťanské víry jak v rodině, tak v brněnských farnostech. Na gymnáziu jsem se rozhodl vydat cestou ke kněžství. Studoval jsem nejdříve v Teologickém konviktu v Litoměřicích, pak pět let v Římě a v roce 1997 jsem byl v Brně vysvěcen na kněze.

Další kroky vedly nejdříve na dva roky do farnosti, pak jsem prožil šest let jako vojenský kaplan a od roku 2005 jsem byl farářem nejdříve v menších farnostech na Žďársku. Potom jsem pracoval devět let v Třebíči jako farář a také čtyři roky jako spirituál církevního gymnázia. Byl jsem zapojen i do duchovní asistence Oblastní charity ve Žďáru i v Třebíči, od roku 2011 jsem členem Kněžské rady brněnské diecéze.

Ve farnostech jsem se snažil o aktivní zapojování laiků do života společenství, hodně jsem dbal na práci farních pastoračních rad a společné plánování i reflexi toho, co společně prožíváme. Dalším důležitým bodem byla má nabídka osobního doprovázení a vytváření prostoru důvěry na společné cestě.

Pro doplnění sil často využívám svůj zájem o poznávání krásných míst přírody či památek, zvláště církevních, které se snažím navštěvovat a pak tam brát i své přátele a farníky. Takto jsme absolvovali mnoho poutí a výletů po naší zemi. Jsem také fanouškem fotbalu, hokeje i dalších sportů. V Itálii jsem se během studií začal zajímat o italskou ligu, kam potom přišel do Lazia Řím a později Juventusu Pavel Nedvěd, rodák z plzeňské diecéze ze Skalné, v hokeji fandím Kometě Brno, odkud do Plzně přestoupil a hraje za Indiány velmi šikovný útočník Vojtěch Němec, tak se těším na jeho výkony a rád se zajdu na fotbal i hokej v Plzni podívat.

Více na webu plzeňské diecéze.